Subscribe:

Labels

Un produs Blogger.

miercuri, 10 aprilie 2013

Calul Cremon si calul Islandez

                                                     Calul Cremon



Orasul italian Cremona, situat la marginea fluviului Po si in centrul bogatei campii Lombarde, este locul in care s-a dezvoltat o anumita rasa de cai, care a imprumutat numele regiunii respective: calul cremon. Acesta descinde din rasa belga, introdusa in Lombardia aproximativ in secolul al VI-lea. In urma incrucisarii cu diferite rase, caracterele sale primitive au fost modificate. De-a lungul timpului s-a incercat imbunatatirea calului cremon prin armasari brabansoni belgi, deoarece intre tipul cremonez si cel belg exista o legatura de rudenie. Ameliorarea calului cremon prin armasarul belg a dat, in final, rezultate foarte bune.


Caracterele zootehnice ale acestui tip de cal sunt urmatoarele: talie mare (inaltimea medie este de 1.60 m), formele corpului indesate, capul mare si, mai ales, lung, ochii mici, gatul scurt si gros, musculos, spinarea larga si cam inseuata, crupa larga, tesita, coada prinsa jos, acoperita cu par lung. Articulatiile sunt puternice si tendoanele bune. Culoarea predominanta este cea inchisa. Calul cremon este un cal de povara, cu un temperament limfatic, fiind, insa, un tip neomogen.



                                              Calul Islandez
 
Calul Islandez a ajuns in Islanda cu nava Norseman, care a ancorat aici undeva intre 860 si 935 i. Ch. Atunci cand islandezii au incercat, in 930 i. Ch. sa adauge sange estic in acest septel, rezultatul a fost unul atat de dezastruos, incat a fost interzis importul de cai. De aceea, septelul a ramas extrem de pur, fara din o alta influenta, pentru inca 800 de ani. In 1879, faimoasa zona de reproducere din nordul Islandei, Skagafjordur, s-a inceput reproducerea selectiva in scopul de a imbunatati calitatea mersului ciudat al acestor cai. Au existat 15 tipuri de baza si combinatii, iar acesti cai au fost adesea imperecheati pe baza acestor criterii.
Caii Islandezi traiesc in aer liber tot timpul anului, intr-un stat semi-federal, fara sa primeasca hrana aditionala pentru a-i ajuta sa treaca de iarna grea. Acesti cai sunt folositi pentru o varietate de activitati, incluzand munci de tot felul. Sunt folositi in concursuri de calarie, curse si sresaj, dar sunt crescuti si pentru carnea lor.








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu