Calul Cremon
Orasul italian
Cremona, situat la marginea fluviului Po si in centrul bogatei
campii Lombarde, este locul in care s-a dezvoltat o anumita rasa
de cai, care a imprumutat numele regiunii respective: calul cremon. Acesta descinde
din rasa belga, introdusa in Lombardia aproximativ in secolul al
VI-lea. In urma incrucisarii cu diferite rase, caracterele sale
primitive au fost modificate. De-a lungul timpului s-a incercat
imbunatatirea calului cremon prin armasari brabansoni belgi, deoarece intre tipul
cremonez si cel belg exista o legatura de rudenie. Ameliorarea calului cremon
prin armasarul belg a dat, in final, rezultate foarte bune.
Caracterele zootehnice ale acestui
tip de cal sunt urmatoarele: talie mare (inaltimea medie
este de 1.60 m), formele corpului indesate, capul mare si, mai
ales, lung, ochii mici, gatul scurt si gros, musculos, spinarea
larga si cam inseuata, crupa larga, tesita, coada prinsa jos,
acoperita cu par lung. Articulatiile sunt puternice si tendoanele
bune. Culoarea predominanta este cea inchisa. Calul cremon este un cal de
povara, cu un temperament limfatic, fiind, insa, un tip neomogen.
Calul Islandez
Calul Islandez a ajuns in Islanda cu
nava Norseman, care a ancorat aici undeva intre 860 si 935 i.
Ch. Atunci cand islandezii au incercat, in 930 i. Ch. sa adauge
sange estic in acest septel, rezultatul a fost unul atat de
dezastruos, incat a fost interzis importul de cai. De aceea,
septelul a ramas extrem de pur, fara din o alta influenta,
pentru inca 800 de ani. In 1879, faimoasa zona de reproducere
din nordul Islandei, Skagafjordur, s-a inceput reproducerea
selectiva in scopul de a imbunatati calitatea mersului ciudat al
acestor cai. Au existat 15 tipuri de baza si combinatii, iar
acesti cai au fost adesea imperecheati pe baza acestor criterii.
Caii Islandezi traiesc in aer liber tot timpul anului, intr-un
stat semi-federal, fara sa primeasca hrana aditionala pentru a-i
ajuta sa treaca de iarna grea. Acesti cai sunt folositi pentru o
varietate de activitati, incluzand munci de tot felul. Sunt
folositi in concursuri de calarie, curse si sresaj, dar sunt
crescuti si pentru carnea lor.
miercuri, 10 aprilie 2013
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu