Subscribe:

Labels

Un produs Blogger.

duminică, 25 noiembrie 2012

Lucruri despre cai

Gypsy Vanner:


Rasa Gypsy Vanner este originara din Anglia. Aceasta rasa speciala a fost dezvoltata acum jumatate de secol dintr-o mixtura de rase: Freisian, Shire, Clydesdalesi Dale. Rasa a fost folosita la trasul caravanelor de tigani si pentru calarie. Este un cal cu un corp compact di un piept mare, solduri puternice si miscari ample. Temperamentul acestor cai este unul foarte rabdator si tacut. Acesti cai exceleaza in competitii de hipism, dresaj si sarituri.




Rase de cai - Calul Hutul, mandria bucovinenilor:

Hutulul este o rasa de cai mici, originara din Muntii Carpati. Aceasta rasa de cai este una reprezentativa pentru tara noastra, avand o istorie veche in zona Muntilor Orientali. Aceste animale sunt crescute pentru munca, suportand cu stoicism conditiile de trai, indiferent de cat de vitrege ar fi acestea. Prima mentionare a Hutulului dateaza din anul 1606, in lucrarea de profil "Hippica", a lui Dorohastajki. Numele rasei vine de la Hutuli, o populatie de limba ucraineana, ce traieste in Bucovina, Maramures si Pocutia (in Ucraina). Descoperirile arheologice au scos insa la iveala faptul ca aceasta rasa de cai este mult mai veche decat populatia care ii da numele.

Istorie

Stramosul Hutulului a fost calul Tarpan, un cal salbatic din Preistorie, al carui habitat se intindea din Spania pana in centrul Rusiei. Se crede ca pe monumentele ridicate de Imparatii romani Dominitian si Traian, sunt infatisati pentru prima data caii din rasa hutul ca fiind animale de povara folosite de daci. Fata de alte rase de cai mici, hutulul a fost foarte rar incrucisat cu cai din alte rase. Faptul ca acest cal a trait si s-a inmultit in conditii vitrege i-a conferit, de-a lungul generatiilor, rezistenta, putere si robustete. In secolul al XIX-lea, Hutulul a fost folosit si in armata Imperiului Austro-Ungar.

In anul 1856 s-a infiintat prima herghelie de cai Hutuli la Radauti, in judetul Suceava. Mai multe linii (dinastii) au fost stabilite de primii armasari adusi la Radauti (Goral, Hroby, Ousor, Pietrosu si Prislop). Caii au fost inmultiti cu foarte mare atentie pentru a se pastra puritatea rasei, iar, mai tarziu, exemplare de Hutul au fost trimise in strainatate pentru a fi intemeiate herghelii. Cele doua razboaie mondiale au afectat in mod serios efectivele de Hutuli din Estul Europei. In 1994 s-a infiintat Federatia Internationala a Hutulului, a carei ocupatie principala este conservarea acestei rase. Astazi mai exista aproximativ 3.500 de cai Hutuli in lume, Romania adapostind cele mai multe astfel de cabaline. Herghelia Lucina, infiintata in anul 1877 in aproprierea granitei cu Ucraina, a adus un aport esential in perfectionarea acestei rase de cabaline. In prezent, la Lucina sunt crescuti 450 de cai.




Aspect



Hutulul este un cal de talie mica, cu o inaltime ce nu depaseste 150 cm, si o greutate de aproximativ 400 kg. Capul este relativ mare, in comparatie cu corpul. Profilul fetei este drept (se mai intalnesc si exemplare cu profilul concav), cu ochi mari si expresivi iar urechile sunt mici si mobile. Gatul este scurt, musculos si imbracat cu o coama bogata. Pieptul este puternic iar picioarele sunt scurte si musculoase. Copitele sunt adaptate vietii la munte, fiind mici si dure. Culoarea acestor cai poate fi negru-roscat, gri, brun-roscat, galben-deschis sau rosu cu alb si negru. Unele exemplare mai au in partea de jos a picioarelor pete sau dungi de alta culoare. Aspectul general al acestui cal este cel al unui animal robust, foarte energetic si rezistent.

Caracteristici


"Hutanii", asa cum sunt numiti caii din rasa Hutul de catre locuitorii din zonele de munte ale Moldovei, sunt de foarte mare ajutor in gospodariile taranilor din Carpatii Orientali. Hutulul este adaptat perfect pentru toate activitatile zilnice, de la calarie la tractiune. Acesti cai nu sunt pretentiosi la mancare si sunt obisnuiti cu temperaturile scazute din zonele de la munte. Hutulii sunt inteligenti, docili, rabdatori si rezistenti la boli, insa daca nu sunt tratati corespunzator pot deveni incapatanati si violenti. Cabalinele din rasa Hutul sunt, de asemenea, longevive, reusind sa munceasca la randament maxim pana la 25 de ani. Datorita caracterului linistit, hutulii sunt folositi la activitati ecvestre destinate copiilor. Cabalinele din rasa Hutul sunt folosite si in turismul ecvestru pentru calarie sau la trasuri cu pana la patru cai.






Comportamentul cailor



Caii au simtul auzului foarte ascutit si mirosul deasemenea bine dezvoltat, ceea ce le permite sa sesizeze pericolele de la distanta.
Calul este un animal foarte sensibil, capabil sa simta starea celui de linga el, mai ales ezitarea, frica, siguranta de sine si minia.
Calul poate indica propriile sale sentimente prin mai multe cai si urechile reprezinta un bun indiciu aupra a ceea ce trece prin mintea unui cal.
Urechile lasate pe spate: calul este trist, suparat sau nervos.
Urechile ciulite, indreptate inainte: calul este incintat si interesat.
Urechile putin aplecate spre exterior: calul este relaxat, plictisit sau nu se simte bine (este bolnav).
Fluturarea din urechi: calul asculta si este atent.

Calul Andaluz A fost dezvoltat in sudul Spaniei, fiind folosit de catre armata si la coride. A contribuit si la crearea de noi rase.
Culoare: obisnuit sur, dar se poate intlni si murg sau alte culori.
Caracteristicile rasei: cap lung cu frunte larga si profilul convex, git lung si arcuit, picioare fine.
Temperament: inteligent, docil si calm. Utilizare: la calarie, dresaj de inalta scoala, coride.

Unii experti au raspandit ideea ca primii cai au fost domestici acum 10000 de ani. In toata aceasta perioada aceste animale darze si energice au fost folosite pentru transport de persoane si marfa si cateodata pentru hrana.
Odata domesticiti caii au fost imperecheati spre se obtine cai cu anumite caracteristici si abilitati. In functie de rasa, comportamentul si caractersticile cailor variaza de la un cal potolit,calm, abatut pana la unul istet, ager si hotarat. Caii sunt animale inteligente care pot fi dresati sa fie supusi si sa indeplineasca anumite comenzi daca sunt antrenati in sensul acesta. Cei care au ceva experienta in echitatie sau in cresterea cailor pot confirma ca acestia pot fi destul de incapatanati.Caii necesita o atentie si grija deosebita, ei trebuie invatati sa aiba incredere in cel ce-l ingrijeste. Caii care sunt neglijati sau nu sunt bine ingrijiti pot deveni salbatici si neascultatori , fiind chiar periculosi pentru cei din jurul lor.

Informatii generale despre ingrijirea cailor:
- caii au nevoie in primul rand de atentie si ingrijire deosebita. Inainte de a cumpara un cal informeaza-te despre datoriile pe care o sa le ai fata de el
- caii au nevoie de hrana si apa la discretie
- copitele cailor au nevoie de atentie speciala cam la fiecare 6-8 saptamani
- calul trebuie dus anual la veterinar pentru control
- caii au nevoie de exercitiu regular
- caii au nevoie de protectie impotriva capricilor naturii. Trebuie sa-i asigurati un adapost impotriva ploii, frigului, vantului si eventual caldurii
- caii trebuie deparazitati cam o data la 6-8 saptamani – consultati medicul veterinar pentru alegerea solutie cele mai bun.





poze:

























0 comentarii:

Trimiteți un comentariu